Egyéb információk

Zafír Ékszerüzlet- Nyíregyháza

Az arany mint ékszeralapanyag:
Az arany, köszönhetően annak, hogy nem korrodálódik, már nagyon régóta ékszerek alapanyaga. Az aranyat unciában (angolul: ounce, rövidítése: oz.) mérték. 1 uncia = 31,1 g.
Az arany tiszta állapotban igen lágy fém, akár 0,0001 mm vékony fólia is készíthető belőle (aranyfüst), ez 24 karátos. Az ékszerészet, kis kopásállósága miatt, különböző fémekkel készített ötvözeteit használja. Ezüst vagy réz hozzáadásával, 18 (75% arany) és 14 (58,33% arany) karátos ötvözeteket készítenek, ezek szilárdabbak, kopásállóbbak, megmunkálhatóbbak. Az arany palládiummal készített ötvözete a könnyű fehérarany, a platinával alkotott ötvözete pedig a nehéz fehérarany. A 14 karátnál kisebb aranytartalmú ötvözetek kémiai ellenálló képessége drasztikusan lecsökken, savak-lúgok megtámadják, így a gyakorlatban nem alkalmazzák.
  A karátszám arany ékszerek esetében az ékszer anyagának aranytartalmát jelzi.
Színaranyból sosem készül ékszer . A színtiszta aranyból készülő ékszer ugyanis túlságosan lágy volna ahhoz, hogy tartósan viselhető legyen. Ezért, hogy keményebbé és ellenállóbbá tegyék, a színaranyhoz meghatározott százalékban más nemesfémet adnak. Ennek aránya határozza meg azt, hogy hány karátos az arany:
916 ezredrész (91,6%) színaranytartalom = 22 karát
750 ezredrész (75,0%) színaranytartalom = 18 karát
585 ezredrész (58,5%) színaranytartalom = 14 karát
375 ezredrész (37,5%) színaranytartalom = 9 karát
Az ötvöző
 fém ezüst, réz vagy palládium. Az ezekkel a fémekkel való keverés adja meg az arany színét, amely lehet sárga, vörös vagy fehér.

Az ékszerek fémjelzése !

Amikor a kezünkbe fogjuk a megvásárolni kívánt ékszert, érdemes egy pillantást vetni a hivatalos fémjelre, amely az ékszer készítési helyére és a karátszámra utal. A magyar fémjel beütését 1867 óta törvény rendeli el. Ez a vevőnek garancia arra, hogy valóban azt vásárol, amit szeretne. Az utcán, kapualjakban “alkalmi áron” kínált hamis ékszerben általában nincs fémjel, vagy ha van, az hamis.

A Magyarországon az arany ékszerek 1 gram alatt névjellel és finomság jellel, 1 gram fölött névjellel és hivatalos fém jellel  értékesíthetőek.

 

A karikagyűrű története:
A karikagyűrű a végtelenségnek, az örökkévalónak, a hűségnek és a szerelemnek a jelképe. Az emberiséggel szinte egyidős, és a karikagyűrű leginkább aranyból vagy platinából  készül, a női karikagyűrűk nemritkán csillogó drágakövekkel, leggyakrabban gyémánttal vannak díszítve.
A leánykérés hagyományosan a leánykérő gyűrűvel történik.

A hűség jelképe

A briliánssal díszített eljegyzési gyűrűk az 1800-as évek vége felé terjedtek el szélesebb körben, de az a szokás, hogy a vőlegény ékköves gyűrűt ajándékoz arájának már jóval régebbi keletű. A rubin a szerelmet, a gyémánt a hűséget jelképezte. A karikagyűrűben viszont nem lehetett kő, nehogy megszakítsa a végtelen szerelem zárt körét.

Régi szokás, hogy a gyűrű belsejébe szöveget, nevet vagy a pár nevének kezdőbetűit, esküvőjük dátumát vésik. Ősi hagyomány az is, hogy a jegygyűrűt a bal kéz negyedik ujján viseljük, a romantikus legenda szerint egyik erünk innen egyenesen a szívünkbe fut.

Karikagyűrűink , arany gyűrűink méretezése.

Ékszereinknél az Európai méretezést alkalmazzuk, ami a gyűrű belső kerülete milliméterben.

 

 

Az ékszerek tisztítása !

Ékszereinket ugyan úgy tisztítani, ápolni kell, mint a többi személyes használati tárgyunkat. Vegyük elő időnként az ékszereinket, és szakemberrel vagy saját magunk által tisztítsuk meg. Ha ékszertisztításról van szó,  legelőször azt szoktuk javasolni, hogy menjünk ötvöshöz vagy ékszerészhez! Az esztétikai problémákat sokszor nem is az elszíneződés, sokkal inkább a karcok jelentik. Egy összekarcolt ékszert pedig leginkább polírozni kell, ami intenzív mechanikai művelet!

A langyos víz és egy enyhe tisztítószer elegendő lehet a csillogás visszaállítására. Egy puha kefével szépen zsírtalaníthatjuk az eldugottabb részeket és a köveket is. Hasznos lehet, ha egy-két percre a mosószeres  folyadékba helyezzük a tisztítandó tárgyakat. Itt fokozottan figyelni kell arra, hogy a gyönggyel, korallal vagy más szerves anyaggal kombinált ékszer nem bír ki minden vegyi és mechanikai igénybevételt!

Ha az előre bekevert tisztítószert vesszük meg, biztosak lehetünk abban, hogy nem teszünk kárt semmiben.  Fontos, hogy alaposan töröljük és szárítsuk meg az ékszereket egy puha kendővel a tisztítás után. Az impregnált ékszertisztító kendőkkel való tisztítás hatékony és olcsó módja az arany tisztán tartásának. Ezek alapvetően puha  szövetek, amelyek át vannak itatva fémeket tartalmazó pasztával. Ez a paszta képes a kisebb karcokat is eltüntetni, amitől olyan lehet, mintha új lenne.

Ne viseljünk ékszereket, miközben olyan háztartási anyagokkal dolgozunk, amik klórt vagy erős vegyszert tartalmaznak! Kerüljük a gyógyfürdőket is ékszerekkel! Vagy ha mégis magunkon szeretnénk hagyni, számítsunk az arany ékszerek megbarnulására, az ezüstékszerek megfeketedésére! A megfelelő tárolás is fontos része az arany ékszerek ápolásának! Vigyázzunk arra, hogy az egyes darabok ne érjenek egymáshoz, ne karcolják meg egymást. A legjobb, ha az ékszereket puha bélelésű ékszerdobozban tároljuk, amelynek külön bélelt rekeszei vannak. Fontos, hogy a kövek foglalatát is ellenőrizzük rendszeresen. A legtöbb javítás abból adódik, hogy a viselés során elkopnak a kis foglalatok, amik a köveket tartják. Ha mindezekre az apróságokra odafigyelünk, sokat tettünk azért, hogy kedvenc ékszereink sok örömöt és elismerő pillantást szerezzenek nekünk.

4400 Nyíregyháza Vay Ádám krt. 4-6 fsz. 31. – A raktáron lévő termékeink  személyesen is megtekinthető, felpróbálható és megvásárolható !

Nyitvatartás: H-P: 9-18 óráig

Szo: 9-13 óráig

Vas: zárva