Négy éve nem látott mélységekbe zuhant az arany árfolyama !

Négy éve nem látott mélységekbe zuhant az arany árfolyama !

Annak ellenére, hogy az év végéhez közeledve jellemzően erős az arany iránti fizikai kereslet, a nemesfém árfolyama új lokális mélypontot ütött. Mivel a világ egyik legnagyobb aranykeresletét támasztó Indiában a Diwali fesztivál a tavalyi évit harmadával meghaladó arany iránti igénnyel zárult, kifejezetten vészjósló mozgás az arany gyengélkedése egy ilyen – sokkal inkább kedvezőnek mondható – környezetben.

Az előttünk álló karácsonyi szezon persze még jelentős keresletet támaszt, ami akár az előttünk álló hetekben mérsékelheti is a nemesfém árfolyamára nehezedő nyomást.

Ez persze abból fakad, hogy az arany mozgására sokkal nagyobb hatást gyakorló befektetői kereslet finoman szólva is gyengélkedik. Ezt igen jól szemlélteti az SPDR Gold Trust ETF-ből való pénzkiáramlás (ami az ETF fizikai aranykészleteinek változásában mérhető le), ami az idei megtorpanás után az elmúlt hetekben kezd újra erőre kapni.

A világ aranykészlete. Az aranypiac mérete

A világ felszíni aranykészlete a történelem során kitermelt összes aranyat magában foglalja. Súlya mintegy 170 000 tonna, kb. 5,3 milliárd uncia. ( 1 uncia 31,103 gramm ). Ha mindet egybeolvasztanánk, elférne egy 21x21x21 méteres kockában. Értéke közel 7500 milliárd dollár értéket képvisel (2011 február). Ha ezt összehasonlítjuk az éves kitermelési adatokkal, akkor kiszámolhatjuk, hogy a mai modern eszközökkel is 68 évre volna szükség a felszíni aranykészlet megduplázásához. Bár az aranymosás és bányászat több ezer év óta zajlik, mégis a világ teljes felszínre hozott készletének 80%-át az utóbbi száz évben bányászták ki. A felszíni készlet fele ékszer aranyban van, a többi a központi bankok és magánbefektetők trezorjaiban valamint ipari aranyban áll. 

Az aranypiac mérete. A világ felszíni aranykészletének megoszlása 2007-ben.

                                            A világ felszíni aranykészletének
                                                 megoszlása forrás: WGC

Aranytartalékok

A hivatalos aranykészletek java része a nagy jegybankok és az IMF tulajdonában van. A tőzsdei ETF-ek és más befektetési termékek mögé felhalmozott arany készlet egyre nagyobb részesedést jelent az aranytartalékból. A teljes jegybanki arany tartalék mintegy 28 ezer tonna volt 2010-ben. Ez a valaha kibányászott arany mintegy 17%-át jelenti. Az Usa dollár és az Euró után az arany számít a harmadik legnagyobb pénzügyi tartalékképző eszköznek. A jegybankok az elmúlt évtizedben nettó eladóként jelentek meg az aranypiacon, ez alól kivételt a 2010-es év jelentett. A nagy aranykészlettel rendelkező jegybankok aranykölcsön formájában helyezik ki készleteiket az aranypiacra, ezáltal pótlólagos bevételre téve szert, és kiegyenlítve az aranypiac keresleti-kínálati viszonyait. A hivatalos tartalékok megoszlását lsd. ábra

 

Aranypiaci tartalékok.  A világ hivatalos jegybanki aranytartalékának megoszlása 2008 forrás: WGC
A világ hivatalos jegybanki aranytartalékának megoszlása 2008 forrás: WGC